wino, wino białe

Pecore, sery i wina

Pecore to po włosku owca. Stąd nazwa słynnego owczego sera Pecorino. Ale według jednej z legend pasterze pędzili swe owce również przez winnice. Owce przy okazji podskubywały krzewy winogron a w szczególności z lubością jeden, który również nazwano Pecorino. Szczep Pecorino to biała włoska odmiana w chwili obecnej najpopularniejsza w Abruzji. Jakoś wcześniej nie miałem okazji do próbowania win z tego szczepu aż do teraz. Od Salute! otrzymałem butelkę Pecorino Histonium IGT 2010 producent:Jasci&Marchesani. Muszę przyznać że samo wino przyjemnie mnie rozczarowało. W zapachu klasyczne: cytrusy, trochę melona i miodu. Pierwsze wrażenie smakowe  bardzo ciekawe skoncentrowane gęste zupełnie nie pasujące do pierwotnego mojego wyobrażenia. Pomyślałem nawet że może było w beczce? Ale nie, widziało tylko stalowe inoksy. Drugie wrażenie to już delikatnie kwasowe, z przyjemna cierpką końcówka, bardzo dobre białe wino, wyraźne, przyjemne i zdecydowane.

pecorino histonium

  • Hmm… ciekawe zarówno wino, jak i sam szczep. Chętnie wypróbuję. Zwłaszcza, że nigdy o nim nie słyszałem.

    Jedna tylko uwaga: pecora = owca, pecore = owcE 😉

    • GW

      dzieki za gramatyczna uwage 😉 w kazdy razie wino warte uwagii