wino, wino białe, wino czerwone

Bułgarskie zjawisko

To miał być wpis o czerwonych winach z francuskiej oferty z Biedronk,i ale nie będzie bo dwie czerwone butelki, które otrzymałem delikatnie mówiąc były rozczarowujące. I o ile jeszcze Comte do Plasy 2008 AOC Buzet jest winem pijalnym i nic poza tym to już La Reserve de Combalet 2011, po którym spodziewałem się czegoś lepszego całkowicie rozczarowało i spokojnie poradzi sobie w kategorii win męczących. Szkoda czasu i pieniędzy. Wybierzcie wina białe.

Ja tymczasem zabieram się za ciekawostkę. Białe wino z czerwonych winogron. Taką butelkę z czystej ciekawości kupiłem podczas Dni Wina w Jaśle. Jest to bułgarskie Villa Vinifera White Mavrud  2013 za niespełna 40 zł bezpośrednio od importera.  Wszyscy mniej więcej kojarzymy proces produkcji wina. W dużym uproszczeniu winogrona się zbiera, tłoczy i z soku białych winogron ( Riesling, Furmint, Muscat itd.) mamy wino białe. Kolor czerwony wina uzyskuje się macerując owoce ciemnych winogron ( czyli Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo itd.) razem ze skórką. Jeśli pozbawimy czerwone winogrono skórki i z wyciśniętego soku zaczniemy proces produkcji to otrzymamy wino, ale zamiast czerwonego białe. Bo generalnie sok z winogrona jest przezroczysty . I właśnie z takim winem mam tutaj do czynienia. Wino to traktować trzeba jako ciekawostkę bo logicznym jest, że winiarz sadzi czerwone szczepy żeby robić czerwone wino.  Rozumiem, że robienie takiego „białego” jest po prostu czymś ekstra. Tym bardziej ,że tutaj mamy do czynienia z rdzennym bułgarskim szczepem Mavrud, który jest szczepem , dającym w odpowiednich rękach dobre czerwone wina.  Villa Vinifera White Mavrud to wino o kolorze neutralnym prawie jak krystaliczna czysta woda. W zapachu aromaty moreli, brzoskwiń, kwiatów, toffi. Delikatnie przebija się czerwony owoc ale tylko zaznacza swoją obecność i sprawia wrażenie jakby się go ktoś  sztucznie pozbył. W smaku dobrze zbudowane w stylu wina czerwonego, kwasowość niezbyt wysoka. Całość daje dobre, oryginalne i  ciekawe wino. Warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego.

Villa Vinifera white mavrud 2013