wino, wino białe

Piknik, Riesling i szparagi czyli winne wtorki

Irek z bloga Blurppp jest pomysłodawcą dzisiejszego Winnego Wtorku. Trzeba przyznać, że udało mu się wymyślić bardzo smaczny temat bo bohaterem jest wino, które w piknikowym otoczeniu  wypijemy w towarzystwie szparagów. A jeśli już o szparagach mowa to nie ma  przecież bardziej oczywistego połączenia kulinarnego jak szparagi i Riesling.  Możemy się spierać czy to para idealna. Możemy udanie łączyć szparagi z Sylvanerem co robi pomysłodawca, Gruner Veltliner będzie dobry  a nawet Furmint.  Jednak wszystkim tym połączeniom w porównaniu z Rieslingiem czegoś brakuje. Król może być tylko jeden.

faust riesling

Do niedzielnego obiadu złożonego ze szparagów i pieczonej ryby dobrałem  podstawowego Rieslinga z winiarni Faust z niemieckiego  regionu Rheingau. Zakupu dokonałem w sklepie Marka Konrada w Krakowie,  cena 39zł. Wino miło mnie zaskoczyło bo przyznam, że w tej cenie byłem powściągliwy w oczekiwaniach. Tymczasem wino jest aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnymi jabłkami i kwiatami. W smaku czyste, mineralne o dobrej kwasowości. Przy tym wszystkim ma jeszcze dobry wyczuwalny owoc. idealnie się skomponowało z wspomnianym posiłkiem i było pyszne.

Sezon na szparagi w pełni. Wykorzystajmy  ten czas.  Eksperymentujmy. Pamiętajmy jednak, że klasyka zawsze jest  w cenie.  A jeśli szukacie dobrego, sprawdzonego połączenia zajrzyjcie jeszcze na inne blogi:

Blurppp

Italianizzato

Czerwone czy białe?

Nasz Świat Win

Dolina Mozeli

Winiacz

  • Pingback: Nieważne jak zaczynasz? - Prinz Riesling Quaritz 2013 na Winny Wtorek - Nasz Świat Win()

  • Grzegorz

    U mnie szparagi już od tygodnia prawie codziennie… Zmienia się tylko sposób podania … Ciekawe kiedy Żona i Syn krzykną : STOP .Chcemy mięsa ! 🙂 Zdecydowanie najchętniej łączę je z Grunerem(bo moje austriackie zródełko co jakiś czas dostarcza coś nowego 🙂 ) , ale zdarza mi się również z SB z Nowej Zelandii i też jest bardzo OK. Polecany przez Ciebie Riesling to oczywista oczywistość i choć dziś w menu na wieczór zupa-krem to pewnie i tak Rieslingiem przepijemy 🙂

    • GW

      Polecam sprobować z młodym wytrawnym Furmintem. Dla mnie to odkrycie ubiegłego roku. A przyznać
      muszę, że mam jakieś obawy do łączenia z SB. Sezon jeszcze trwa wiec trzeba będzie w końcu spróbować;)